Kan men uit deze foto's besluiten dat de kelders uit de periode van de SS-school Kwatrecht dateren?
Het is dus wel niet altijd even duidelijk zichtbaar, maar de kelders worden pas duidelijk af te toe zichtbaar op foto's, eenmaal na WO II. De reden hiervan is dat ze voor mei 1940 nog niet bestonden, allicht in 1943 bij de oprichting van de Reichsschule gebouwd werden, en vooral niet in beeld gebracht uit geheimhouding voor geallieerden. Na WO II komen ze af en toe omdat ze nutteloos waren geworden in beeld.
2. Soms krijgt men ook de opmerking of de schuilkelders niet origineel bij Bruggenhoofd Gent behoorden. Het zou alles behalve logisch zijn. Men gaat toch nooit schuilgangen aanleggen volledig in de voorlijn van een verdedigingslinie. De bunker op hetzelfde terrein is de bunker A40 (een voorliniebunker).
3. Als men toch al schuilkelders gaat voorzien in deze bunkerlinie, waarom dan enkel in Kwatrecht en nergens anders meer op de linie.
3. Mochten de kelders bij de bunkerlinie horen, waarom worden ze dan nooit vernoemd in de talloze strijdverslagen die van de strijd aan het bruggenhoofd bestaan. Ze worden zowel in de Belgische als de Duitse versies niet vernoemd.
4. Van alle structuren van bruggenhoofd Gent bestaan de originele bouwplannen binnen Belgische militaire archieven. Waarom worden er dan nergens plannen gevonden van deze schuilgangen. De reden is vrij eenvoudig. Het zijn Duitse structuren en de plannen zitten dus allicht niet in Belgische maar in Duitse archieven.
5. De baksteenstructuur heeft hier en daar van bouwstijl gelijkenissen met de schuilgangen zoals terug te vinden aan de Bijloke te Gent. (let op de baksteen toegangstrappen, de boogvormige gewelven, de wijze van het bevestigen van de verlichting,...Deze bij de Bijloke zijn 100% zeker Duitse structuren.
6. Mochten de kelders van na WO II zijn, zouden ze zeker Belgisch geweest zijn en zou er toch meer info over terug te vinden moeten geweest zijn. Zo is er ook niets van terug te vinden bij de Zusters Van Liefde die na WO II ook nog altijd eigenaars waren van de terreinen.
7. De derde schuilkelder (voor het rechtste gebouw), heeft een gang waar vrij sterke verzakkingen te zien zijn van zijmuren. Dit is allicht veroorzaakt door het zware geallieerde oorlogsmateriaal dat na de bevrijding op Mariagaard gestockeerd is geweest. Waarschijnlijk hebben geallieerden zonder weet te hebben van de kelder, er over gereden met hun tanks en zwaar materieel dat in de voortuin geparkeerd stonden.
|